Tervetuloa Outi Almin kotisivuille

Kirjakritiikit

Mitä kirjasta sanotaan? Miten toiset kokevat työni tuloksen? Pahinta on, jos kirjasta ei sanota mitään.

Veden viiltämä

Veden viiltämä

”Veden viiltämä koskettelee myös modernin yhteiskunnan taipumusta pahuuden ulkoistamiseen: väkivaltarikollisia, murhaajia ja pedofiilejä kauhistellaan, kun he esiintyvät iltapäivä- ja rikoslehtien lööpeissä. On aina helpompi lukita ihmispedoiksi tuomitut mielisairaalaan tai vankilaan kuin ymmärtää heitä. Alm kääntää peilin lukijaa itseään kohti. Hän tuntuu kysyvän, mikä erottaa meidät niistä, joiden elämä on lähtenyt alusta asti kammottavalla tavalla väärään uomaan. Kirjallisten palkintoraatien toivoisi tarttuvan Almin vähäeleiseen lyyriseen pieneen helmeen. Synkemmänpuoleinen kirja kieltämättä on, mutta ei lohduton.”
Jani Saxell, Uusimaa 8.9.2004

”Alm käyttää nykykosken kuvia taitavasti ympäristön rakentamiseen ja henkilönsä tunnekuohun kuvaamiseen. Kosken historiakin on romaanin rakenneosana, virran kahlitsemisen vaiheet ja koskeen hypänneiden tarinat, kuohuvanveden voima, vihamielisyys, välinpitämättömyys.”
Kaisa Neimala, Etelä-Saimaa 26.9.2004

”On selvää, että Veden viiltämän rankka aihe on yksi niistä syistä, jotka imeyttävät lukijan kiinni kerrontaan. Miten Reetta tuli tappaneeksi poikansa Niilon? Oliko hän täysissä järjissään? Ja tietysti: miksi äiti tappoi poikansa?
Almin sujuva kerronta toimii kuitenkin myös sellaisenaan, ilman lukijan tunteman uteliaisuuden vetoa. Realistinen kuvaustapa kuljettaa uskottavasti ja repliikkien murre soljuu sekin. Imatrankosken historia saa kiinnostumaan: valjastettujen koskien menneisyyttä tulee harvoin muistaneeksi.”
Sanna Kangasniemi, Aamulehti 23.10.2004