Tervetuloa Outi Almin kotisivuille

Kirjakritiikit

Mitä kirjasta sanotaan? Miten toiset kokevat työni tuloksen? Pahinta on, jos kirjasta ei sanota mitään.

Hemingwayn naiset

Hemingwayn naiset

Olin jo henkisesti varautunut siihen, että kirjan muoto eli keskusteluromaani herättää voimakkaita reaktioita. Ja varsinkin, kun keskustelut ovat luonteeltaan osittain kirjallisia. Näin näyttääkin käyvän. Kritiikit ovat olleet jopa vastakkaisia. Kirjaa on luettu ja arvotettu hyvin eri tavoin.
Minua on ilahduttanut kirjasta saamani henkilökohtainen palaute, erityisesti vanhojen ihmisten antama kiitos aiheesta ja sen käsittelystä on lämmittänyt.

Tässä esimerkkejä kritiikeistä:

”En muista, milloin olisin lukenut naisen vanhenemisesta näin iholle ja uurteisiin menevää kuvausta, joka arvostaa samalla lämpimästi ja tarkasti kuvattaviaan. Nämä naiset ovat ainutlaatuisia ja samalla niin tutun oloisia havaintoineen.
Naisen voimaantumisesta, kauneudesta ja oman arvon tunnistamisesta tässä on kyse.”
Tiina Räikkönen, Uutisvuoksi, 10.3.2007

”Näihin naisten pohdiskeluihin perustuu kirjan viehätys, mutta niihin se myös kompastuu. Henkilöt jäävät hieman paperisiksi ja peittyvät pitkiin keskusteluihin. Alm nostaa pohdittavaksi monia tärkeitä kysymyksiä siitä, millaista vanheneminen on ja miten siihen pitäisi suhtautua.”
AS, Me Naiset 2007/12

”On kiehtova ajatus rinnastaa muiden muassa Simone de Beauvoir ja Hemingway, jonka sopivuutta feminismin oppikurssin materiaaliksi ei voi ainakaan sovinnaiseksi ratkaisuksi moittia.
Alm rakentaa romaaninsa hyvin pitkälti dialogin varaan. Tässä hän jos ei nyt kompastu niin ainakin horjahtaa.
Hemingwayn naiset pelastaa Hemingway, koska häneen ja hänen teoksiinsa sisältyy arvoitus. Onneksi arvoitus säilyy loppuun asti, koska se ratkaisu, mitä kirjailija Kaisan taholta vilauttaa, on liian uskomaton ollakseen totta. Asia jää vaivaamaan – sehän on usein hyvän kirjan merkki.”
Riitta Vaismaa, Kiiltomato

”Hemingwayn maskuliininen sankarimyytti ja äärimmäisyyksiin meneminen saavat kyytiä. Silti Outi Almin viides kirja henkii harvinaista ehdottomuutta. Se on vähäeleinen ystävyyden, vanhenemisen ja omaksi itsekseen kasvamisen kuvaus.
Juuri oppimestarimaisuus on Almin kuulaan ja selvänäköisen carpediemin riippakivi.
Onneksi Alm jättää myös paljon auki ja rivien väliin. Huikein salaisuus paljastuu aivan loppumetreillä. Se saattaa romaanin nimen uuteen valoon.”
Jani Saxell, Uusimaa 28.3.2007

”Hemingwayn naiset on kauniisti kirjoitettu romaani, kirjakevään helmiä.
Alm kirjoittaa huolellista, uskottavaa dialogia. Suurin osa romaanista rakentuu naisten keskustelujen varaan. Tuntuu kuin istuisi heidän seurassaan väittelemässä de Beauvoirista ja Hemingwayn naiskuvasta.”
Terhi Rannela, Kaleva 18.3.2007